עשר מנות אוכל רחוב בינלאומיות שאסור לכם לפספס בלונדון אחרי הקורונה – ואיפה הכי כדאי לאכול אותן

Omer Lugassi
Omer Lugassi

שלום רעבות ורעבים!
אני עומר לוגסי, מדריך סיורי האוכל ״רעבים בלונדון״, גר בלונדון חמש שנים וזולל אותה לאורכה ולרוחבה, מגיש סדרה על אוכל בלונדון בשם ״עומר זולל את לונדון״ (ערוץ הטיולים), נשוי באושר ללוסי המדהימה, בריטית ממוצא אוגנדי (ככה שבבית אנחנו אוכלים המון אוכל בינלאומי מעניין), ומכור קשות לשווקי לונדון האינסופיים (יש כאן יותר מ-200 שווקים ומתחמי אוכל!) ובעיקר לאוכל הבינלאומי המגוון, הצבעוני והשווה שיש לעיר הזו להציע!

בסיורי האוכל שלי אני שם דגש בדיוק על זה: על הקולינריה האותנטית, האקזוטית והמיוחדת שהביאו איתם ללונדון המהגרים ממקומות שהאוכל שלהם קצת פחות מוכר לתיירים מישראל, למשל ג׳מייקה, פרו, קולומביה, טייוואן, בורמה, גאנה, אינדונזיה, ניגריה ועוד.
אני אוהב לקחת תיירים לשכונות הפחות מתויירות, לרוב בדרום או מזרח לונדון, אותם אזורים מתפתחים שיש בהם קהילות של מהגרים והמון שווקים ומסעדות פועלים אותנטיות (זה בעיני הכי טעים שיש!)

אני אוהב לקחת תיירים לשכונות הפחות מתויירות, לרוב בדרום או מזרח לונדון, אותם אזורים מתפתחים שיש בהם קהילות של מהגרים והמון שווקים ומסעדות פועלים אותנטיות (זה בעיני הכי טעים שיש!)

היום אקח אתכם למסע קטן בעולם הקולינרי העשיר שיש לנו כאן, מוכנים?

מי שלא ביקרו בלונדון כבר כמה שנים טובות, או שלא היתה להם הכוונה קולינרית מתאימה (מוזמנים לדבר איתי בפעם הבאה), לרוב נוטים לחשוב שלונדון היא עיר לא מעניינת במיוחד מבחינה קולינרית.
אז זהו, שכיום ההיפך הוא הנכון: השילוב של מהגרים מכל העולם עם קהילות מפותחות ורצון לאכול ״כמו בבית״, יחד עם העובדה שהמטבח הבריטי כשלעצמו הוא לא מהנחשקים בעולם, ותרבות שווקים מפותחת במיוחד (למעלה מ-200 שווקים בלונדון רבתי!) יצרו בלונדון סצנה קולינרית מגוונת וצבעונית, שאין לה כמעט חוקים, מגבלות או איסורים. בלונדון של היום אפשר להתחיל את היום בארוחת בוקר בסגנון לטיני, להמשיך לצהריים בסגנון ג׳מייקני, ולקנח במטבח אסיאתי.

אז הנה כמה מנות סטריט פוד מעניינות מרחבי העולם שכדאי לדגום בביקור הבא שלכם בלונדון, והמקומות הכי טובים למצוא אותן:

סוּיה (ניגריה)

סוּיה הוא מאכל רחוב מערב-אפריקני פופולרי, שעשוי לרוב משיפודים או רצועות בקר, שטובלים בתערובת של בוטנים מרוסקים ותבלינים חריפים, וצולים על גחלים או אש גלויה.
המאכל הזה, שהוא ה-סטריט פוד של ניגריה, התאקלם יפה בשנים האחרונות בעיקר באזורים של ניגרים או אפרו-קריבים בדרום לונדון, ובמיוחד בשכונת פקהאם (Peckham) שבדרום לונדון, שזכתה לכינוי ״לאגוס הקטנה״ כי יש בה את הקהילה הניגרית הגדולה ביותר בבריטניה.

איפה אוכלים?
הסוּיה הכי טעימה ואותנטית שטעמתי היא בדוכן בשם Suuyar שנמצא בדרך כלל (חוץ מימי ראשון) ב-150C Rye Ln. לכו בעקבות הריח, ובעקבות הגריל-חבית (שזה כבר סימן טוב כשמדובר באוכל אפרו-קריבי).

ביג׳וּ (ברזיל)

הביג׳ו הוא מאכל רחוב פופולרי בברזיל, שכמה חבר׳ה ברזילאים אנרגטיים במיוחד החליטו להביא בשנים האחרונות ללונדון.
מדובר במעין קרפ שעשוי מהעמילן של שורש הקסאווה (טפיוקה), שאחרי חימום על מחבת (ללא שמן) מתגבש, ואז אפשר למלא אותו במה שרוצים. ההמלצה שלי – פטריות פורטבלו, גבינת עיזים, עגבניות מיובשות ומעטה קריספי של גבינת צ׳דר מותכת. יאמי!

איפה אוכלים?
קרוב לתחנת Old Street שבגבול בין שורדיץ׳ לאיזלינגטון יש שוק רחוב מקומי בשם Whitecross Market, ובו תמצאו בימי חול את הדוכן Beijummy. אל תשכחו למסור לחבר׳ה שם ד״ש חמה ממני.

אוּ נוֹ קאו סוּוֵה (בורמה)

מדובר בבן הדוד הפחות מוכר של מרק הקאו סוי הצפון-תאילנדי, שמגיע אלינו מהשכנה בורמה (ששינתה את שמה סופית ל׳מיאנמר׳ ב-1989).
מדובר במרק ממכר למדי של קוקוס, אטריות ב-2 מרקמים שונים – רך וקריספי, עוף צלוי, ביצה, הרבה תבלינים ועשבי תיבול, בצל ועוד.

איפה אוכלים?
במסעדה הבורמזית (אחת מהיחידות בלונדון) Lahpet שבשכונת שורדיץ׳. ואם אתם כבר שם, כדאי לנסות גם את הדג המטוגן, את הפראת׳ה (מלאווח הודי/בורמזי) עם העדשים הצהובות או את סלט התה הירוק המיוחד (לאוהבי החריף).
ואם בא לכם את הגרסה התאילנדית, סעו למסעדה Eat-Aroi במערב קנזינגטון, שבה גם תוכלו למצוא מרק קוטייאו (Guay Teaw) ארומטי נפלא.

קארי גוט (ג׳מייקה)

כתבתי כבר מספיק על מאכל הדגל של המטבח הג׳מייקני, הג׳רק צ׳יקן (אם פספסתם, חפשו בגוגל ותגיעו למתכון שלי ב׳הארץ׳), שהפך (ובצדק!) לבן בית באוכל הרחוב הלונדוני (ולא להתבלבל עם ביף ג׳רקי, זה משהו אחר לגמרי!), אז הגיע הזמן לתת במה למאכל ג׳מייקני מעניין נוסף.
מדובר בתבשיל הכולל בשר עז (לפעמים גם כבש בוגר, והטעם מאוד דומה), בבישול ארוך עם ירקות ופלפלי סקוטש בונט, שנותנים לו טוויסט שונה מתבשילי קארי הודיים למשל. תמיינו לכם תבשיל עם טעמי כבש, וטוויסט קריבי מעניין.

איפה אוכלים?
את הקארי גוט אפשר לאכול בין השאר בסיורי האוכל שלי בשכונת בריקסטון, במסעדת הפועלים המופלאה Healthy Eaters. אל תוותרו על סיבוב איתי בשכונה הזו, שבה אני מכיר את כל מסעדות הפועלים והמנות 🙂

פידה (טורקיה)

פידה הוא מעין הכלאה בין פיצה לחצ׳פורי, מאפה טורקי בצורת סירה שנאפה בטאבון וכולל בדרך כלל גבינות, בשר טחון ורטבים שונים, ויש גם גרסאות מבוססות ירקות, חצילים ולבאנה, ועוד.
חובה לאוהבי מאפים מעניינים, ובכלל.

איפה אוכלים?
במסעדה הטורקית Lala שבקומה השנייה של מתחם האוכל היפהפה Mercato Mayfair, שנפתח דקה וחצי לפני הקורונה בתוך מבנה של כנסייה יוונית בשכונת מייפייר במרכז לונדון.

טאקו אל פסטור (מקסיקו)

מדובר במקבילה המקסיקנית לשווארמה, שהביאו איתם למקסיקו מהגרים לבנונים. שיפוד אנכי ועליו בשר (רוב חזיר) ואננס.
במהלך הצלייה נוזלי האננס מטפטפים על הבשר ומרככים אותו. באופן לא מפתיע, את הפיתה או הלאפה מחליפים טאקוס (לרוב מתירס), ואת הטחינה אתם יכולים להחליף בשוט של טקילה טובה בצד.
מה צריך עוד בחיים.

איפה אוכלים?
אפשר לאכול אל פסטור בכמה מוקדים ברחבי עירנו הגדולה, בין השאר ב-Breddos בשכונת Clerkenwell וב-El Pastor שבשכונת ברמונדסי.

צ׳אפלי קבב (פקיסטן/אפגניסטן)

המטבח הפקיסטני הוא אחד מה׳כוכבים העולים׳ של הקולינריה הבינלאומית הלונדונית בשנים האחרונות. אחד מהמאכלים הממכרים של המטבח הזה הוא הצ׳אפלי קבב, סוג של קציצה גדולה ושטוחה שעשויה לרוב מבשר כבש או בקר, בליווי עשבי תיבול ותבלינים.
לרוב אוכלים אותה כמו שהיא, או על לחם שטוח מסוגים שונים, והיא נימוחה ועסיסית, מעין שילוב בין קבב עסיסי ללביבה.

איפה אוכלים?
במסעדה האפגנית-פקיסטנית Taste of Afghan שבשכונת פקהאם, תוכלו לזלול צ׳אפלי קבב ג׳וסי וממכר במיוחד, לצד ׳מתקן׳ הלאפה המפחיד שלהם, ותוספות שוות שאסור לכם להפסיד (יש להם תבשיל גרגירי חומוס ממכר במיוחד!)

ארפה (ונצואלה/קולומביה)

נתחיל בהסבר למי שעדיין לי מכיר: מדובר במעין ׳פיתה׳ שעשויה מתירס, וממולאת בחצי עולם, מבשרים וגבינות ועד לאבוקדו ופלנטיין (איך לא).
בלונדון יש קהילות מבוססות של קולומביאנים וגם של ונצואלים, ולכן אוכל הרחוב של שתי המדינות הללו נעשה נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות בפרוורי ושווקי לונדון. נכון שיש כבר איפה להשיג ארפה בארץ, אבל בלונדון המגוון והמבחר הם כבר ברמה אחרת.

איפה אוכלים?
אחרי אינסוף ארפות ברחבי לונדון, אני עדיין משוכנע ש-Arepazo Bros בקמדן לוקחים את כתר הארפות עם ה- Pabellón (הארפה עם הבשר המפורק) שלהם.
מקום מומלץ נוסף הוא ב-La Pepia שבשוק Maltby St Market

ברווז קנטונזי (הונג-קונג)

ברחבי לונדון תוכלו ״לחגוג״ על מגוון מנות מבוססות ברווז, החל מכריכי ברווז קונפי שנפוצים בהרבה שווקי אוכל ברחבי העיר, ועד מרקים או מנות עם ברווזים צלויים.
אבל העונג העיקרי לאוהבי ברווז הוא לשבת על ברווז פקין (צפון סיני) או ברווז קנטונזי (דרום סיני). הפעם, מכיוון שבאוכל רחוב עסקינן, אמליץ על הקנטונזי, שאמנם הכנתו לוקחת פחות זמן, אך הוא נוטה להיות יותר עסיסי ומתובל מאחיו הצפוני.

איפה אוכלים?
מצפינים למתחם אוכל אסיאתי מופלא בשם Bang Bang Oriental, שאמנם נמצא בפרווריה הצפוניים של לונדון (שכונת Edgware) אבל הוא קפיצה קטנה-גדולה לאסיה.
שם תמצאו סניף של Four Seasons, לצד עוד המוווון הפתעות מן המזרח הרחוק.

צ׳יקן וופל (ארה״ב)

זה לא יהיה הוגן להתמקד רק באוכל אקזוטי או אתני, כשבפועל לונדון היא גם מעצמה של אוכל אמריקאי. בכל זאת, תרבותית אנחנו בין אירופה לארה״ב.
המנה הזו, שמשלבת בין וופל בלגי לעוף מטוגן, הומצאה בהארלם בשנות ה-30, כשקבוצה מוזיקאי ג׳אז סיימו להופיע מאוחר בלילה וחיפשו מה לאכול, ודיינר בשם ״וולס סאפר קלאב״ החליט לשלב בין שני הדברים האחרונים שנותרו במטבח – וופלים ועוף מטוגן. השאר היסטוריה.

איפה אוכלים?
בדוכן מושחת במיוחד בשם Waffle On שנמצא בשוק Maltby St Market ומוכר וופלים בלגים עם תוספות מושחתות במיוחד, כשהמנה המדוברת כוללת עוף מטוגן וחמאת פטרוזיליה ממכרת במיוחד.

מוזמנים לעקוב אחרי לוגסי גם באינסטגרם: www.instagram.com/hungry.in.london

עוד פוסטים עם המלצות על מקומות בלונדון ובריטניה תוכלו למצוא כאן:

https://revimbiravcha.com/category